Farve på skyggerne

For længe siden

WinNT, Win95, Win98, Win2K, WinME, WinXP, Win2003, Vista, Win2008, Win7

Her taler vi ikke om øjenskygge eller andre kosmetiske produkter, men om farverne på de fire linier, der er kanterne på 3-d objekter og som giver illusionenen af noget dybde i skærmen.

Her skal du have fat i registreringsdatabaseeditoren, regedit.exe, og søge efter navnene "ButtonDk Shadow", "ButtonShadow" (disse 2 er de "mørke" sider), "ButtonHiLight" og "ButtonLight" (de 2 lyse sider).

Når du har fundet dem, kan du ændre på farverne ved at justere på RGB værdierne.
RGB er simpelthen sammensætningen af rød, grøn og blå farve. (At man ikke bruger grundfarverne, men i stedet grøn i stedet for gul har noget at gøre med, hvordan farverne dannes. Hvis du går rigtig tæt på dit farve-TV (det er nok nemmest når der er prøvebillede på), vil du også se, at det består af en masse røde, grønne og blå prikker). Disse RGB værdier er ikke altid lige nemme at regne ud, men du får god hjælp i dialogboksen "Egenskaber for skærm": Højre-klik på et tomt sted på skrivebordet, vælg "Egenskaber", klik på fanen "Udseende", Klik på pilen i boksen "Farve" og klik så på "Andet" og her finder du så dialogboksen "Farve". De tre tal i det nederste, højre hjørne, "Rød", "Grøn" og "Blå" er den valgte farves RGB; hvis du f.eks. vælger en blommefarvet kulør, vil der her stå Rød 128, Grøn 0 og Blå 128, så blommefarvet er altså det samme som RGB 128 0 128.

Vær opmærksom på at disse 3-D linier bruges overalt i dine programmer og at farverne "ButtonDk Shadow", "ButtonShadow", "ButtonHiLight" og "ButtonLight" ikke bare anvendes til 3-D linierne, men også til en mængde andre ting. For eksempel bruges "ButtonShadow" til den grå tekst på inaktive menupunkter og "ButtonHiLight" anvendes i Proceslinien og som baggrund på elevatorskakte eller hvad man nu kalder "scrollbar" på dansk, så blommefarvet er måske ikke helt det rigtige valg...