Mere dos hukommelse...

For l�nge siden

WinNT, Win95, Win98, Win2K, WinME, WinXP, Win2003, Vista, Win2008, Win7

Hvis du synes, du har for lidt konventionel hukommelse, d.v.s. DOS-hukommelse under 640 Kb (og hvem synes ikke det), så kig nærmere på din CONFIG.SYS. Vær sikker på at nedenstående linier er med og tilføj dem, hvis de mangler.

DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM I=B000-B7FF
DOS=HIGH,UMB

(Vedr. EMM386.EXE: Brug parameteren kun RAM, hvis dine applikationer kræver expanded hukommelse. Bruger de kun extended hukommelse giver det en hel del mere hukommelse i stedet at bruge parameteren NOEMS, men det kræver at du ikke har applikationer, der kræver expanded hukommelse. Desværre kalder mange både extended og expanded hukommelse for udvidet hukommelse, så her må du ty til de udenlandske betegnelser...)

Parameteren I=B000-B7FF tillader dig at bruge den hukommelse, der normalt er sat til side til et monochromt grafikkort. (Kan du huske de gamle MGP og Hercules grafikkort ?? Det var helt genialt, at man kunne lave grafik i modsætning til alle de tekst-baserede applikationer, selv om nogen syntes, det var lidt pjattet med tegninger på en computer...)

Windows skulle selv loade driverne op i den øvre hukommelse, men det kan ikke skade selv at skrive DEVICEHIGH= i stedet for DEVICE= ud for alle drivere, der indlæses i CONFIG.SYS (ud over de 2 ovennævnte) samt at skrive LH foran alle programmer, der indlæses i AUTOEXEC.BAT. (Vær dog opmærksom på, at der er visse programmer, der ikke kan fungere, når de er indlæst i den øvre hukommelse, men det er undtagelsen snarere end reglen.)

Version 8.01 (eller senere) af QEMM giver helt forrygende resultater under Windows 95, men det er selvfølgelig en noget dyrere løsning, og hvis ovenstående giver hukommelse nok, er det slet ikke nødvendigt at benytte tredieparts hukommelsesstyringsprogrammer.
Vedrørende QEMM, skal det dog nævnes, at jeg kender til et tilfælde, hvor der blev installeret yderligere 12 Mb ram på en Compaq (den var "født med" 8 Mb). BIOS kunne finde alle ram hvor Windows med QEMM installeret kun fandt 16 ud af 24. Da QEMM blev afinstalleret, var alt i skønneste orden.

Vær opmærksom på, at hvis du bruger Windows 95 OSR2 (OEM service release 2), kan problemet muligvis skyldes at HIMEM.SYS fylder 45 Kb.

Hvis du er interesseret i at vide mere omkring opsætningen af din Config.sys og Autoexec.bat, kan jeg varmt anbefale Peter H. Madsens side Gode råd om CONFIG.SYS & AUTOEXEC.BAT...