WinSXS oprydning

2013-10-21 08:51:05

Vista, Win2008, Win7, Win8, Win8.1

Mappen C:\Windows\WinSXS har været der siden Windows Vista og bliver bare større og større.

Windows-komponentlagringsmappen (som Microsoft kalder den) bruges i forbindelse med vedligeholdelse i Windows-installationer. Vedligeholdelseshandlinger omfatter, men er ikke begrænset til, Windows Update-installationer samt installationer af servicepakker og hotfixes.

Komponentlageret indeholder alle de filer, der kræves til en Windows-installation. Eventuelle opdateringer til disse filer anbringes også i komponentlageret, når opdateringerne installeres. Det medfører, at komponentlageret vokser med tiden, efterhånden som flere opdateringer, funktioner eller roller føjes til installationen. (Generelt gælder det alle programmer, der installeres med Windows Installer).
Komponentlageret anvender faste NTFS-forbindelser mellem sig selv og andre Windows-mapper for at øge Windows-platformens stabilitet. - Dette gør at mappen ikke kan flyttes til et andet drev...

Hvis du vil reducere størrelsen af komponentlagermappen på en Windows-installation, kan du vælge at gøre installationen af en given servicepakke permanent og genanvende den plads, der forbruges af filerne i servicepakken.
Desværre gælder det ikke for alle programmer, der installeres med Windows Installer, men har du Windows 8 eller nyere, er der alligevel håb (se længere nede)

Hvis du vil fjerne filerne i servicepakken fra en Windows-installation, skal du bruge følgende integrerede værktøjer:
Med Windows Vista Service Pack 1 installeret: VSP1CLN.EXE
Med Windows Vista Service Pack 2 eller Windows Server 2008 Service Pack 2 installeret: Compcln.exe
Med Windows 7 Service Pack 1 eller Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 installeret: DISM/online/Cleanup-Image/SpSuperseded eller guiden Diskoprydning (cleanmgr.exe)

I windows 8 og 8.1 er det blevet en smule nemmere: Hvis du åbner Opgavestyring og går ind i Biblioteket opgavestyring/Microsoft/Windows/Servicing kam du klikke på StartComponentCleanup og vælge kør nederst til højre...
Processen kan også sættes til at køre automatisk.